Zašto se lecitin zove “hranom za mozak” i kome se preporučuje konzumirati ga?

Ako se dosad niste upoznali s lecitinom i njegovim djelovanjem, sada je pravi trenutak za to. Iako često nedovoljno reklamiran i promoviran, radi se o dodatku prehrani na koji svakako trebate usmjeriti pozornost i imati ga pri ruci.

U nastavku članka pročitajte što je lecitin, koje su prednosti uzimanja, preporučene doze i gdje ga možete naći po najboljoj cijeni.

 

Što je lecitin?

Lecitin je naziv za skupinu fosfolipida koji imaju važnu ulogu u staničnoj strukturi i metabolizmu. Lecitini se sastoje od fosforne kiseline, kolina, estera glicerola i dvije masne kiseline. Duljina lanca, položaj i stupanj nezasićenosti ovih masnih kiselina variraju, a ta varijacija rezultira različitim lecitinima s različitim biološkim funkcijama.

Uz gore navedene, jednom sastojku lecitina treba posvetiti posebnu pozornost, a to je fosfatidilkolin.

Kolin je esencijalni mikronutrijent koji je potrebno unositi hranom ili dodacima prehrani, kako bi se organizam opskrbilo dovoljnim količinama. Manjak kolina u organizmu reflektira se kroz disfunkcije organa (masnu jetru i oštećenja mišića) i poremećen metabolizm lipida. Osim toga, kolin se smatra i hranom za mozak, pa se lecitin smatra izvrsnim sredstvom za održavanje pravilnih moždanih funkcija.

Fosfatidilkolin je sastojak lecitina koji ima značajnu funkciju u održavanju moždanoga zdravlja. Osim toga, njegovo djelovanje se odnosi i na regulaciju rada jetre te održavanje zdrave razine kolesterola.

Iako se lecitin prirodno nalazi u mnogim namirnicama, lecitin kao dodatak prehrani obično se dobiva iz jaja, soje ili sjemenki suncokreta. Lecitin se također, iako rjeđe,  dobiva iz uljane repice, sjemenki pamuka ili životinjskih masti.

 

Koje su prednosti uzimanja lecitina?

Među najčešće istaknutim zdravstvenim prednostima uzimanja lecitina su sljedeće:

 • Poboljšanje kognitivnih funkcija – uzimanje lecitina povećava razinu neurotransmitera acetilkolina u mozgu što poboljšava pamćenje. Upravo radi toga, lecitin je dodatak prehrani koji se savjetuje svima kojima je potrebna bolja koncentracija i pamćenje, od studenata do zaposlenih osoba ili osoba u trećoj dobi kojima se želi usporiti sa starošću povezano slabljenje kognitivnih funkcija.
 • Ojačan imunitet – studije su pokazale da uzimanje lecitina pokazuje poboljšanje imuniteta, pogotovo kod osoba koje boluju od dijabetesa.
 • Regulacija razine kolesterola – prehrana bogata lecitinom ili uzimanje lecitina kao dodatka prehrani snižava razine tzv. “lošeg” LDL i podiže razine tzv. “dobrog” HDL kolesterola. Također, lecitin se kao dodatak prehrani pokazao učinkovitim u regulaciji ukupnog kolesterola. Time, lecitin izravno utječe na zaštitu krvnih žila i smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
 • Bolja probava – lecitin poboljšava sluz u crijevima štiteći sluznicu probavnog trakta. Razlog tome opravdava se činjenicom da lecitin sadrži fosfatidilkolin, koji prirodno nalazimo u sluzi.
 • Doprinosi zdravlju jetre – prehrana bogata nezdravim mastima može biti odgovorna za razvoj nealkoholne bolesti jetre ili ciroze jetre. Lecitin se pokazao učinkovitim u smanjenju razine lipida odgovornih za razvoj ovih bolesti.
 • Doprinosi zdravijem dojenju – lecitin se savjetuje kao dodatak prehrani dojiljama koje se suočavaju s ponavljajućim i bolnim začepljenjem mliječnih kanala. Smatra se da lecitin može smanjiti viskoznost majčinog mlijeka, smanjujući vjerojatnost začepljenja mliječnih kanala u dojkama.

 

U kojim namirnicama nalazimo lecitin?

Lecitin nalazimo u namirnicama i biljnog i životinjskog porijekla. Najbolji izvori lecitina su sljedeće namirnice:

 • crveno meso
 • morski plodovi
 • jaja
 • kuhano povrće poput brokule ili prokulica
 • grahorice poput soje ili graha

Svakako pokušajte svaki dan na jelovniku imati barem neke od navedenih namirnica kako biste i hranom unijeli dovoljne i organizmu potrebne količine lecitina.

 

Koja je preporučena doza lecitina?

Kod uzimanja lecitina kao dodatka prehrani uvijek slijedite upute proizvođača i relgulatora o dozama i pazite da ne prekoračite preporučene dnevne doze.

Uzimanje prekomjerne doze (preko 30 g na dan) može izazvati tegobe poput proljeva, mučnine i povraćanja.

 

Koji lecitin preporučujemo?

Kod kupnje lecitina savjetujemo da uvijek date prednost granulatu, iako ćete lecitin naći i u kapsulama i u prahu. Z-Konzeptov 100% Lecitin granulat je jednostavan za konzumaciju, a u njemu je lecitin koncentriran gotovo 100%.

Savjetujemo da ga ubacite u svoju jutarnju zobenu kašu, jogurt ili omiljeni smoothie i na taj način kroz dan unesete propisanu dozu lecitina.

Z-Konzept 100% Lecitin granulat možete kupiti OVDJE ili u GAZ Nutrition trgovinama u Zagrebu (Vlaška 70 ili Kovinska 1).

 

Zaključak

Lecitin je jedan od dodataka prehrani koji bi svakako trebao biti dio svakog kućanstva. Od studenata ili zaposlenih osoba koje žele poboljšati pamćenje, onih koji se brinu o imunitetu ili onih koji imaju problema s povišenim kolesterolom, a time i rizikom od kardiovaskularnih bolesti, svima će lecitin pomoći i poboljšati opće stanje organizma.

Savjetujemo da svakako lecitin uključite u popis dodataka prehrani koje ćete svakodnevno uzimati i njime popraviti kvalitetu života i ukupnog zdravlja.

 

Izvori:

 

 1. Wallace T.C. et al. Choline: The Underconsumed and Underappreciated Essential Nutrient. Nutrition Today. 2018 Vol. 53, 240-253 (poveznica – link https://www.researchgate.net/publication/328970826_Choline-_The_Underconsumed_and_Underappreciated_Essential_Nutrient )
 2. Amouni M.M. et al. Influence of Soy Lecithin Administration on Hypercholesterolemia. Cholesterol, vol. 2010, Article ID 824813, 4 pages, 2010. (poveznica – link https://www.hindawi.com/journals/cholesterol/2010/824813/ )

Autorica: Zorana Jagodić, prof.

Comments are disabled.