Energija i izdržljivost

Vaš cilj

Energija i izdržljivost

Kao što je automobilu potrebno gorivo za rad motora, tako je i ljudskom tijelu za funkcioniranje i pokret potrebna energija. Kada se u automobilu upali lampica za gorivo znamo da moramo natočiti gorivo. Isto tako kada osjetimo glad, umor ili slabost posežemo za energijom u obliku hrane. Hrana sadrži energiju u obliku ugljikohidrata, proteina i masti. „Najbržu“ energiju dobivamo iz ugljikohidrata jer se metaboličkim putevima najjednostavnije raspada do glukoze koju stanice koriste za proizvodnju energije.

Dostupnost ugljikohidrata kod aktivnosti visokog intenziteta i produženog trajanja postaje esencijalna za optimalnu sportsku izvedbu. Potrošnja mišićnog glikogena, tj. zaliha ugljikohidrata u mišićima povezana je s umorom i nemogućnošću održavanja intenziteta vježbanja. Nedovoljan unos ugljikohidrata za potrebe živčanog sustava povezan je s povećanom percepcijom umora, smanjenim motornim vještinama, koncentracijom i održavanjem tempa.
Unosom ugljikohidrata dan prije treninga ili natjecanja punimo zalihe glikogena u mišićima i jetri. Također, konzumacijom visoko ugljikohidratnog obroka 1-4 sata prije aktivnosti dodatno pomažemo punjenje glikogenskih zaliha. U tom periodu se preporučuju izvori s niskim udjelom masti, vlakana i niskog do umjerenog sadržaja proteina poput sportskih napitaka, energetskih pločica i gelova.
Sportovi izdržljivosti poput biciklizma te dugotrajnog trčanja i plivanja zahtijevaju unos energije tijekom aktivnosti kako bi podržali povećanu potrošnju. Energetske pločice, gelovi i kvalitetni izotonični napici vrlo su praktična rješenja za nadoknadu energije, dok su napici s elektrolitima odličan izbor za nadoknadu tekućine i elektrolita izgubljenih znojenjem.

Predloženi proizvodi

Besplatna dostava

iznad 350kn (46,45€)

Kupi online

preuzmi u poslovnici

Garancija 100% provjerenih

originalnih proizvoda

Posebne pogodnosti iznad 400kn (53,08€)

izaberi poklon
je dodano u Vašu košaricu
Naplata