Pročitajte 5 razloga zašto je dobro uzimati kolagen kao dodatak prehrani!

U posljednji nekoliko godina jednom dodatku prehrani značajno je porasla popularnost, no kad se zna koliko je on zastupljen u ljudskom organizmu, tada je pravo čudo da se to nije dogodilo i puno ranije. Riječ je o kolagenu.

Naime, kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskome tijelu, upravo njegova struktura nalik vlaknima čini ga osnovom u izgradnji vezivnih tkiva. Kako im samo ime kaže ova tkiva vezuju različita tkiva, ali su i sastavni dio kosti, kože, mišića, tetiva i hrskavice. Kolagenova funkcija u njima sastoji se u održavanju tih tkiva jakima i otpornima te sposobnima izdržati različite vrste istezanja.

Sa starenjem ljudski organizam smanjuje proizvodnju kolagena, no osim toga negativan utjecaj na proizvodnju ovoga proteina imaju i prekomjerno izlaganje suncu, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola te manjak sna i fizičke aktivnosti.

S godinama i starenjem, kolagen u dubokim slojevima kože mijenja se iz čvrsto organizirane mreže vlakana u neorganizirani labirint. Okolišni čimbenici mogu oštetiti vlakna kolagena smanjujući njihovu debljinu i čvrstoću, što dovodi do bora na površini kože.

 

Kolagen kao dodatak prehrani

Unatoč tome što je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu, kolagen se u posljednjim godinama popularizirao kao sredstvo za održavanje kože, kose i zglobova mladenačkim, a prvo se na tržištu pojavio kao sastavni dio različitih krema i seruma.  No, kako se kolagen nalazi u dubokim slojevima kože, a vlakna kolagena su prevelika da bi se (nakon nanošenja kreme ili seruma) uspjela probiti do tih dubljih slojeva, kolagen se počeo uzimati kao dodatak prehrani u različitim tabletama, kapsulama ili prahu.

Upravo se oralna konzumacija kolagena smatra značajno učinkovitijom te se u tom području prednost uvijek daje kolagenu u formi peptida ili hidroliziranoj formi. Naime, radi se o razbijenoj formi kolagena koju je puno lakše apsorbirati. Uz kolagen, ovi dodaci prehrani (posebno oni koji su namijenjeni za jačanje kože i kose) često sadrže i vitamin C, biotin ili cink.

Većina studija koje su se bavile učincima oralnoga uzimanja kolagena odnosila se na utjecaj na zdravlje zglobova i kože. Studije pokazuju da uzimanje kolagena poboljšava elastičnost kože, mobilnost zglobova te smanjuje bolove u zglobovima kod sportaša ili kod osoba oboljelih od osteoartritisa, a postoji i studija koja je pokazala da uzimanje kolagena pozitivno utječe na prirast mišićne mase.

Oko 60% hrskavice upravo je kolagen. Hrskavica je vrlo čvrsto tkivo koje okružuje kosti i štiti ih od stresa tijekom pokreta pa smanjenje razine i gubitak kolagena mogu dovesti do gubitka hrskavice i problema sa zglobovima To je situacija u kojoj se suplementacija kolagenom pokazala vrlo učinkovitom.

U nastavku pročitajte 5 potvrđenih prednosti uzimanja kolagen kao dodatka prehrani.

1. Poboljšava zdravlje kože

Kolagen se smatra dodatkom prehrani koji može pomoći u održavanju elastičnosti kože i njezinom mladenačkom izgledu te usporiti razvoj bora. Za kolagen se smatra da koži daje elastičnost, vlažnost te poboljšava opću kvalitetu kože.

2. Poboljšava zdravlje zglobova

Sa starenjem zglobovi slabe i postaju krući i slabije pokretni. Uz sve to, hrskavica se stanjuje i uništava što izaziva i bolna stanja. Studije pokazuju (Ito i sur.) da kolagen kao dodatak prehrani pomaže u obnavljanju i usporavanju propadanja hrskavice u zglobovima.

3. Potiče povećanje mišićne mase

Jedna je studija (Zdzieblik i sur,) pokazala da uzimanje kolagena kod sportaša može pozitivno djelovati na povećanje mišićne mase. Znanstvenici smatraju da je kolagen pomogao u proizvodnji proteina odgovornih za mišićni rast.

4. Usporava propadanje i slabljenje kvalitete kostiju

Kolagen igra važnu ulogu u strukturi kostiju i održavanju kostiju jakim i čvrstim. Sa starenjem i usporavanjem proizvodnje kolagea, kosti postaju slabije i povećava se rizik od osteoporoze. Kolagen se upravo u ovakvim slučajevima pokazao pogodnim za usporavanje propadanja kostiju i održavanje njihove čvrstoće.

5. Podržava kardiovaskularno zdravlje

Kolagen se pokazao pogodnim i za održavanje kardiovaskularnog zdravlja. Studija je pokazala da uzimanje kolagen peptida smanjuje otvrdnjavanje arterija te snižava razinu LDL “lošeg” kolesterola, što oboje poboljšava kardiovaskularno zdravlje i smanjuje rizik od bolesti ovoga sustava.

Ako ste se prepoznali u tekstu i zaključili da biste radi vlastitoga zdravlja trebali početi uzimati kolagen preporučujemo vam da najbolje kolagene naručite u našem webshopu OVDJE ili u GAZ Nutrition trgovinama u Zagrebu (Vlaška 70 ili Kovinska 1).

 

Može li se manjak kolagena nadomjestiti hranom?

Nažalost, nema potvrde da se kolagen može nadomjestiti hranom. Naime, niz je namirnica u kojima nalazimo ovu vrstu proteina, no  probavni sustav ovaj protein razgrađuje na aminokiseline i šalje u dijelove tijela u kojima su proteini najpotrebniji.

Također, postoje namirnice koje potiču proizvodnju kolagena, pa su to namirnice koje biste trebali redovito imati na svojem jelovniku. Za ove visokoproteinske namirnice smatra se da potiču proizvodnju kolagena jer sadrže aminokiseline koje nalazimo u kolagenu – glicin, prolin i hidroksiprolin.

Te namirnice su:

 • riba
 • meso peradi
 • crveno meso
 • jaja
 • mliječni proizvodi
 • mahunarke
 • soja

Uz sve to, za proizvodnju kolagena, potrebni su nutrijenti poput cinka i vitamina C. Cink nalazimo u školjkama, mahunarkama, crvenom mesu, orašastim plodovima, sjemenkama i integralnim žitaricama. Vitamin C nalazimo u citrusima, bobičastom voću, zelenom lisnatom povrću, paprici i rajčicama.

Cink kao dodatak prehrani možete naručiti OVDJE, a vitamin C OVDJE.

Zaključak

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem organizmu: nalazimo ga u koži, kostima, hrskavici, mišićima, tetivama i nizu drugih tkiva. Već iz samoga toga podatka može se zaključiti koliko je važno održavati razinu kolagena visokom i u godinama kad on krene opadati.

Kolagen je dodatak prehrani koji će pozitivno utjecati na vašu kosu, kožu, zglobove, kosti, ali i srčano zdravlje i mišiće, pa je svakako jedan od dodataka prehrani koji je s razlogom dobio na popularnosti zadnjih godina i trebao bi se naći u kućanstvima sviju nas.

 

Izvori:

 1. Rinnerhaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative Stress in Aging Human Skin. Biomolecules. 2015 Apr 21;5(2):545-89.
 2. Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin pharmacology and physiology. 2014;27(1):47-55.
 3. Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral intake of low-molecular-weight collagen peptide improves hydration, elasticity, and wrinkling in human skin: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrients. 2018 Jul;10(7):826.
 4. Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current medical research and opinion. 2006 Nov 1;22(11):2221-32.
 5. Ito N, Seki S, Ueda F. Effects of Composite Supplement Containing Collagen Peptide and Ornithine on Skin Conditions and Plasma IGF-1 Levels-A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Mar Drugs. 2018;16(12):482. Published 2018 Dec 3.
 6. Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2015;114(8):1237-1245.

Autorica: Zorana Jagodić, prof. 

Comments are disabled.