Probavni problemi tijekom vježbanja

Tjelesno vježbanje nesumnjivo je korisno za naše tjelesno i mentalno zdravlje, a posebno za poboljšanje našeg probavnog sustava i izbjegavanje probavnih tegoba.
Kada se bavimo tjelesnim vježbanjem, naš se metabolizam ubrzava, a kao posljedica toga ubrzava se i sposobnost probave i asimilacije bjelančevina, masti i ugljikohidrata, što dovodi do bolje probave i boljeg korištenja i apsorpcije hranjivih tvari.

No, ponekad dolazi do problema koji je također vrlo čest, a to je nelagoda u probavi tijekom treninga.
Kod probavljanja hrane cirkulacija krvi usmjerena je na trbušno područje i probavni trakt, što prilikom vježbanja može uzrokovati neželjene probleme:
• bolove u trbuhu
• natečenost
• gastroezofagealni refluks
• proljev
• povraćanje

Kako izbjeći probavne tegobe tijekom treninga i poboljšati probavu?

Sljedeći savjeti poslužit će vam kao rješenje.

Planiranje prehrane

Ovo je ključ, ne samo za sportsku izvedbu i vrhunske rezultate, već i za pravilno funkcioniranje našeg probavnog sustava. Ako jedete vrlo teška, masna ili ultra prerađena jela, vaš će probavni sustav morati uložiti dodatni napor da probavi svu tu hranu i probava će dulje trajati. Prehrana u kojoj prevladava prirodna i dobro obrađena hrana uvijek je olakšanje za našu probavu.

Pijte vodu, ali nemojte preplaviti želudac

Sljedeći problem koji se obično događa je taj da pijemo vodu prebrzo ili previše odjednom. Bolje je piti u malim gutljajima i kontroliranjem daha kako ne bi progutali zrak.

Pazite što pijete tijekom treninga

Pijenje gaziranih ili pretjerano zaslađenih napitaka može stvoriti veliku nelagodu tijekom vježbanja. Idealno je piti VODU ili “PAMETNE NAPITKE” posebno kreirane za vrijeme treninga, poput Premium BCAA ili Premium EAA, koji nas hidriraju i daju aminokiseline za poboljšanje performansi. Naravno, pijte malim gutljajima!

Obrok prije treninga

U idealnom slučaju, pojedite lagani obrok između 45 i 60 minuta prije početka treninga. Ako je to glavni i obilniji obrok, poput ručka, poželjno je jesti najmanje 2 sata prije.

Kako bi trebao izgledati idealan obrok prije treninga?

• dajte prioritet kvalitetnim ugljikohidratima, poput voća, riže, krumpira, zobi
• obrok neka sadrži proteine visoke biološke vrijednosti kao što su jaja, mliječni proizvodi s niskim udjelom masti, meso i nemasna riba, proteini sirutke ili veganski proteini
• pazite da obrok ne sadrži previše vlakana i da ne sadrži puno masnoća jer to usporava probavu

Dodaci prehrani koji djeluju i korisni su za vaše zdravlje

PROBIOTICI: osnovni su dodatak prehrane za sportaše i preporučuju se svima onima koji žele maksimalno brinuti o svom zdravlju jer štiti i obnavlja crijevnu floru uz zaštitu imunosnog sustava.

By WEIDER

Comments are disabled.