LECITIN – Skriveni sastojak čokolade s pozitivnim učinkom na vitalne i reproduktivne organe?

Lecitin je sastavni dio čokolade i mnogih drugih prehrambenih proizvoda i često promoviran kao dodatak prehrani koji pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje, transport i metabolizam masti, smanjenje kolesterola i poboljšanje pamćenja. U sportu se koristi za poboljšanje koordinacije i reakcija, a u kozmetici za zdravlje i sjaj kose i kože.
No, što je zapravo lecitin i koliko zapravo znamo o njegovom djelovanju na zdravlje te ima li uistinu ovaj skriveni sastojak Vaše omiljene čokolade pozitivan učinak na zdravlje?

Što je lecitin?
Lecitin je popularno komercijalno ime za prirodnu mješavinu fosfolipida, odnosno masnih čestica koje se nalaze u staničnim membranama svih ljudskih stanica. Lecitin je zapravo prvi identificirani fosfolipid u biološkim tkivima, a otkriven je davne 1846. godine u žumanjku jajeta. Sam naziv lecitin dolazi od grčke riječi „lekithos“ što znači „žumanjak jajeta“.
Prirodni izvori lecitina su soja, kikiriki, teleća jetra, zobene pahuljice i jaja. U ljudskom tijelu lecitin nalazimo u leđnoj moždini (6-10% lecitina) i u mozgu (4-6%), ali i u živcima, bubrezima te spermatozoidima. Samo prisustvo fosfolipida i lecitina u vitalnim i reproduktivnim organima ukazuje na njihovu povezanost sa zdravljem i funkcijom tih organa.

Za što se koristi lecitin?
Lecitin se u praksi koristi za liječenje kožnih bolesti poput ekcema, neuroloških bolesti poput depresije i demencije, za smanjenje stresa i tjeskobe te poboljšanje simptoma Parkinsonove bolesti. Također koristi se za poboljšanje sna i sportske izvedbe, koordinacije pokreta te pamćenja i koncentracije. Lecitin se također često koristi u proizvodima za njegu kože jer pomaže u hidraciji. Lecitin je često istraživan i u terapeutske svrhe, posebice za prevenciju neuroloških i kardiovaskularnih poremećaja.

Za što služi lecitin u dodacima prehrani?
Lecitin u dodacima prehrani se uglavnom nalazi u obliku fosfatidilkolina koji nalazimo i u staničnim membranama. Na policama ga uglavnom nalazimo u dva oblika: granulirani lecitin (bez uljne komponente) te lecitin u kapsulama raspršen u ulju. Za razliku od životinjskih izvora fosfolipida, biljni izvori, poput soje, ne sadrže kolesterol.
Sojin lecitin se uglavnom sastoji od polinezasićenih masnih kiselina. 50-57% čini linolna masna kiselina (omega-6) i 5% linolenska masna kiselina (omega-3). Obje masne kiseline su esencijalne što znači da ih je vrlo važno unijeti prehranom jer ih tijelo ne može samo sintetizirati, a neophodne su za rast i život. Prehrambeni izvori lecitina su masna riba, sjemenke lana i suncokreta te orašasto voće, a ukoliko se navedene namirnice ne unose u dovoljnoj količini savjetuje se unos dodacima prehrani. Esencijalne masne kiseline općenito reguliraju krvni tlak i poboljšavaju rad imunološkog sustava te mogu djelovati zaštitno protiv srčanih bolesti.

Je li lecitin djelotvoran za liječenje bolesti?
Djelotvornost lecitina na zdravlje je često istraživana tema no zbog kompleksnosti metabolizma i staničnih procesa potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila njegova djelotvornost i primjena. Trenutačni dokazi upućuju na potencijalnu djelotvornost za tretiranje povišenog kolesterola u krvi. Studija s dnevnom dvomjesečnom suplementacijom u dozi od 5 g sojinog lecitina rezultirala je smanjenjem ukupnog kolesterola za 42% te „lošeg“ LDL kolesterola za 56%. Rezultati upućuju da bi upravo suplementacija lecitinom mogla biti dio tretmana za hiperkolesterolemiju, jednog od glavnog uzročnika srčanih i krvožilnih bolesti.

Je li lecitin siguran?
Lecitin ima široku upotrebu, posebice u prehrambenoj industriji gdje se ponajviše koristi kao emulgator. Emulgatori služe za spajanje vodene i masne faze, pa bi tako bez upotrebe lecitina bilo nemoguće napraviti margarin ili čokoladu jer bi se mast i voda u proizvodima neprestano odvajali. Lecitin svakodnevno unosimo i konzumacijom sladoleda, instant kave, svježe tjestenine, bijelog kruha te drugih pekarskih i mliječnih proizvoda. Također lecitin se koristi u ekološkoj proizvodnji hrane te u hrani za dojenčad. Upotreba lecitina prehrambenim proizvodima se označava E-brojem (E-322) te se smatra bezopasnom. Lecitin se zbog svojih brojnih funkcionalnih svojstava koristi u proizvodnji kozmetike, lijekova te u prerađivačkoj industriji.

Za kraj, čokolada s lecitinom ili lecitin s čokoladom?
Naše pitanje s početka priče je sada dobilo i dogovor. Lecitin, skriveni sastojak čokolade i mnogih drugih prehrambenih proizvoda koje svakodnevno konzumiramo može pozitivno djelovati na Vaše zdravlje. Lecitin se smatra nisko rizičnim dodatkom prehrane za održavanje vitalnosti i zdravlja jer sadrži fosfolipide i poli nezasićene masne kiseline koji imaju pozitivan utjecaj na izgradnju i funkciju tkiva i organa. Potencijalno je dobar izbor za one koji žele poboljšati svoju razinu kolesterola u krvi, no prije konzumacije savjetujemo konzultiranje s liječnikom. Posebnu pažnju trebaju obratiti osobe koje uzimaju druge lijekove ili imaju alergiju na soju, jaja ili orašaste proizvode.
Vjerujemo da je ovo razlog zašto ćete omiljenu čokoladu voljeti još i više, no ne zaboravimo energetsku vrijednost čokolade i da je lecitin u njoj skriven zbog toga što se u njoj nalazi u vrlo malim količinama. Ukoliko želite uživati u pozitivnim učincima samog lecitina savjetujemo suplementaciju prehrane granuliranim lecitinom s kockicom čokolade.

Vaš GAZ Nutrition tim

Literatura:
Shurtleff, W. & Aoyagi, A., 2016, History of lecithin and phospholipids
Kullenberg et al., 2012, Health effects of dietary phospholipids
VeryWellHealth – Supplements – The Health Benefits of Lecithin

BlogNovosti

Comments are disabled.