LECITIN – sastojak čokolade s pozitivnim učinkom na vitalne i reproduktivne organe?

Što je lecitin?

Lecitin je sastojak čokolade koji ima izrazito pozitivno djelovanje na vitalne i reproduktivne organe. Nalazi se i u mnogim drugim prehrambenim proizvodima.

To je popularno, komercijalno ime za prirodnu mješavinu fosfolipida, odnosno masnih čestica koje se nalaze u staničnim membranama svih ljudskih stanica. To je prvi identificirani fosfolipid u biološkim tkivima, a otkriven je davne 1846. godine u žumanjku jajeta.

Sam naziv lecitin dolazi od grčke riječi „lekithos“ što znači „žumanjak jajeta“.

Prirodni izvori lecitina su:

 • soja
 • kikiriki
 • teleća jetra
 • zobene pahuljice
 • jaja
 • masna riba
 • sjemenke lana i suncokreta
 • orašasto voće.

Za što se koristi lecitin?

Često je promoviran kao dodatak prehrani koji pozitivno utječe na:

 • kardiovaskularno zdravlje
 • transport i metabolizam masti
 • smanjenje kolesterola
 • poboljšanje pamćenja.

U sportu se koristi za poboljšanje:

 • koordinacije
 • reakcija.

Lecitin se u praksi koristi za liječenje kožnih bolesti poput ekcema, neuroloških bolesti poput depresije i demencije, za smanjenje stresa i tjeskobe te poboljšanje simptoma Parkinsonove bolesti.

Također, koristi se za poboljšanje sna i sportsku izvedbu, koordinaciju pokreta te pamćenje i koncentraciju. Nalazimo ga u proizvodima za njegu kože jer pomaže u hidraciji. Mnogo se istražuje u terapeutske svrhe, posebice za prevenciju neuroloških i kardiovaskularnih poremećaja.

U kozmetici se primjenjuje za zdravlje i sjaj kose.

No, što je zapravo lecitin? Koliko  znamo o njegovom djelovanju na zdravlje te ima li uistinu ovaj skriveni sastojak Vaše omiljene čokolade pozitivan učinak na zdravlje?

Za što služi lecitin u suplementima?

Lecitin kao dodatak prehrani uglavnom se nalazi u obliku fosfatidilkolina koji nalazimo i u staničnim membranama.

Na policama ga nalazimo kao:

 • granulirani lecitin (bez uljne komponente)
 • lecitin u kapsulama raspršen u ulju.

Za razliku od životinjskih izvora fosfolipida, biljni izvori, poput soje, ne sadrže kolesterol.

Sojin lecitin uglavnom se sastoji od polinezasićenih masnih kiselina. 50-57% čini linolna masna kiselina (omega-6) i 5% linolenska masna kiselina (omega-3). Obje su masne kiseline esencijalne za rast i život, što znači da je vrlo važno unositi ih prehranom jer ih tijelo ne može samo sintetizirati.

Esencijalne masne kiseline općenito reguliraju krvni tlak i poboljšavaju rad imunološkog sustava te mogu djelovati zaštitno protiv srčanih bolesti. Ako se namirnice bogate lecitinom ne unose u dovoljnoj količini, savjetujemo unos putem dodataka prehrani.

Je li djelotvoran za liječenje bolesti?

Djelotvornost lecitina na zdravlje često je istraživana tema, no zbog kompleksnosti metabolizma i staničnih procesa, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila njegova djelotvornost i primjena.

Trenutačni dokazi upućuju na potencijalnu djelotvornost za tretiranje povišenog kolesterola u krvi. Studija s dnevnom dvomjesečnom suplementacijom u dozi od 5 g sojinog lecitina rezultirala je smanjenjem ukupnog kolesterola za 42% te „lošeg“ LDL kolesterola za 56%. Rezultati upućuju da bi upravo suplementacija lecitinom mogla biti dio tretmana za hiperkolesterolemiju, jednog od glavnog uzročnika srčanih i krvožilnih bolesti.

Je li siguran?

Ima široku primjenu, posebice u prehrambenoj industriji gdje se ponajviše koristi kao emulgator. Emulgatori služe za spajanje vodene i masne faze, pa bi tako bez upotrebe lecitina bilo nemoguće napraviti margarin ili čokoladu jer bi se mast i voda u proizvodima neprestano odvajali.

Konzumiramo ga kad jedemo sladoled, instant kavu, svježu tjesteninu, bijeli kruh te druge pekarske i mliječne proizvode. Koristi se u ekološkoj proizvodnji hrane te u hrani za dojenčad.

U prehrambenim proizvodima označava se E-brojem (E-322) te se smatra bezopasnim.

Zbog svojih brojnih funkcionalnih svojstava koristi se u proizvodnji kozmetike, lijekova te u prerađivačkoj industriji.

Za kraj, čokolada s lecitinom ili lecitin s čokoladom?

Naše pitanje s početka priče sada je konačno dobilo i dogovor. Lecitin, skriveni sastojak čokolade i mnogih drugih prehrambenih proizvoda koje svakodnevno konzumiramo može pozitivno djelovati na zdravlje.  To je niskorizični dodatak prehrani za održavanje vitalnosti i zdravlja jer sadrži fosfolipide i polinezasićene masne kiseline koji imaju pozitivan utjecaj na izgradnju i funkciju tkiva i organa.

Dobar je izbor za one koji žele poboljšati svoju razinu kolesterola u krvi, no prije konzumacije savjetujemo konzultiranje s liječnikom. Posebnu pažnju trebaju obratiti osobe koje uzimaju druge lijekove ili imaju alergiju na soju, jaja ili orašaste proizvode.

Vjerujemo da je ovo razlog zašto ćete omiljenu čokoladu voljeti još i više. No, ne zaboravimo energetsku vrijednost čokolade i da je lecitin u njoj skriven zbog toga što se nalazi u vrlo malim količinama.

Želite li uživati u pozitivnim učincima lecitina, savjetujemo suplementaciju prehrane granuliranim lecitinom s kockicom čokolade.

Vaš GAZ Nutrition tim
Literatura:
Shurtleff, W. & Aoyagi, A., 2016, History of lecithin and phospholipids

Kullenberg et al., 2012, Health effects of dietary phospholipids

VeryWellHealth – Supplements – The Health Benefits of Lecithin

BlogNovosti

čokoladafosfolipidigranulirani lecitinkoordinacija pokretalecitinlecitin u kapsulamamastimetabolizam mastipamćenjereproduktivni organismanjenje kolesterolazdrava kosazdravlje srca

Comments are disabled.