Lecitin – uz njega nahranite mozak

Pospješite brzinu reakcije, koncentraciju, koordinaciju pokreta, povećajte izdržljivost.

Lecitin čini čak 30% težine mozga i 73% masti u jetrama. Dobiva se iz jaja ili soje.

Biokemijski gledano spada u skupinu fosfatidilkolina, vrste fosfolipida.

Služi kao pričuvni spoj kolina za sintezu acetilkolina. Lecitin s pravom nosi epitet hrana za mozak, jer izravno potiče memoriju i koncentraciju te sprečava pojavu demencije.

Fosfatidilkolin, kao dio lecitina, sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa i poruka između stanica (neurotransmiter).

Kao lipotropna tvar (razgrađuje masnoće) neizostavan je dio prehrane kod svih poremećaja u radu žuči i jetre, kod žučnih kamenaca, itd.

Osim toga, lecitin potpomaže rad bubrega, olakšava probavu i omekšava stolicu te pomaže tijelu iskoristiti vitamine topive u mastima (A, D, E i K).

  • Prirodni izvori Lecitina iz hrane:

Bogat izvor je žumanjak, orašasti plodovi, srce goveda, sojino ulje te svakako cjelovite žitarice.

Spomenuvši jaja odnosno žumanjak kao izvor lecitina, važno je naglasiti da je najlošiji način pripreme jaja prženje na svinjskoj masti i slanini, kada sav lecitin iz jaja propada.

  • Zbog čega je koristan za sportaše?

Iz lecitina se stvara acetilkolin-prijenosnik o kojem ovisi brzina reakcije, odluke, snalažljivost, koncentracija, koordinacija pokreta, zamor, izdržljivost.

  • Zašto lecitin neki uzimaju i nakon natjecanja?

Mozak troši glukozu kao “pogonsko gorivo” u normalnim uvjetima rada. U stresnoj situaciji primijećen je nagli pad količine lecitina u organizmu, što govori u prilog tome da se u kriznim energetskim situacijama mozak može poslužiti lecitinom kao rezervnim izvorom energije.

Osim toga, za vrijeme napora potroši se mnogo lecitina i za sve druge lecitinske funkcije i strukture pa je logično pretpostaviti kako će dodatak lecitina u suplementarnom obliku ubrzati oporavak. Konačno, to je praksom i dokazano. Lecitin se vrlo brzo resorbira i nakon par sati potpuno je uključen u metabolizam.

  • Lecitin kao dodatak prehrani?

U prodaji možemo naći lecitin u različitim oblicima, ali se granulat smatra savršenim tehnološkim proizvodom. Granulat lecitin u sebi sadrži lecitin koncentriran gotovo 100%. Uz lecitin, prisutne su vrlo vrijedne nezasićene masne kiseline, linolna i linolenska, čija je aktivnost za 50% veća od onih iz drugih izvora.

Također vitamin E koji je zbog prirodnog porijekla 36% djelotvorniji od sintetskog u smislu antioksidativnog djelovanja.

100% Lecithin granule (400g)

Autor članka:

Stručni suradnik za prehranu i suplementaciju
Mag.struke Risto Čebedžija

Blog

Comments are disabled.