Koji dodaci prehrani pomažu kod bolesti štitnjače?

Bolesti štitnjače vrlo su česte među općom populacijom i smatra ih se jednim od najraširenijih javnozdravstvenih problema. Po statistikama, bolesti štitnjače najčešće pogađaju osobe u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života, a s obzirom da se radi o bolestima koje značajno negativno utječu na kvalitetu života, potrebno ih je pravovremeno prepoznati i tretirati prema uputama liječnika specijalista.

Među bolestima štitnjače najčešći su hipotireoza, hipertireoza i karcinom štitnjače koji se tretiraju i liječe na različite načine. Uz konvencionalne tretman i metode liječenja bolesti štitnjače, pojedini dodaci prehrani mogu poslužiti kao pripomoć kod bolesti štitnjače, ali ih svakako treba uzimati u dogovoru s liječnikom i pod njegovim nadzorom.

Dodaci prehrani koji pomažu u općem zdravlju štitnjače

Kako postoje dodaci prehrani koji doprinose pravilnom radu štitnjače, tako postoje i oni koji ovoj žlijezdi mogu odmoći. Upravo radi toga, u nastavku pročitajte koji nutrijenti su potrebni štitnjači za optimalan rad:

 • Selen. Mineral potreban za proizvodnju hormona štitnjače, a koji štiti štitnjaču od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom. Štitnjača sadrži visoke razine selena, a manjak ovog minerala može dovesti do disfunkcije ove žlijezde.
 • Jod. Ključan mineral za pravilan rad štitnjače, čije se djelovanje povezuje s proizvodnjom hormona štitnjače. Hormoni tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) sadrže jod, a njegov manjak je odgovoran za razvoj bolesti štitnjače.
 • Cink (naruči OVDJE). I ovaj je mineral potreban za proizvodnju hormona štitnjače. Optimalne razine cinka su potrebne za zdrave razine hormona T3 i T4, te hormona hipofize tireotropina (TSH).
 • Željezo. Štitnjači je željezo potrebno za pretvorbu T4 u T3, aktivni oblik hormona štitnjače. Manjak željeza je povezan s disfunkcijom štitnjače.

Uz navedene minerale, za optimalan rad štitnjače su potrebni i vitamini B, A i E, a manjak jednog ili više nabrojanih vitamina i minerala značajno povećava rizik od razvoja neke bolesti štitnjače.

 

Dodaci prehrani za Hashimotovu bolest

Hashimotova bolest najčešći je uzrok hipotiroizma. Radi se o autoimunoj bolesti u kojoj ljudski imunološki sustav proizvodi antitijela koja napadaju štitnjaču, izazivajući fibroze ili ožiljke na tkivu štitnjače.

Hashimotova bolest je povezana s nizom simptoma, uključujući nakupljanje viška kilograma, umor, gubitak kose, anemiju, zatvor, osjetljivost na hladnoću, bolove u zglobovima, suhu kožu, promjene raspoloženja, poteškoće u koncentraciji i sl.

Uz lijekove, dijeta i promjena životnog stila mogu smanjiti oštećenja štitnjače te olakšati simptome, odnosno povećati kvalitetu života oboljelih od Hashimotove bolesti.

Studije su pokazale da sljedeći dodaci prehrani mogu pomoći osobama s Hashimotovom bolesti:

 • Selen. Studije (Santos i sur.) su pokazale da 200 mcg selena na dan može povećati antitijela štitnjače i poboljšati raspoloženje osoba s Hashimotovom bolest.
 • Myo-Inositol. Vrsta šećera koja igra važnu ulogu u radu štitnjače. Studije (Nordio i sur.) pokazuju da 600 mg Myo-Inositola i 83 mcg selena na dan pomažu rad štitnjače kod osoba s Hashimotovom bolesti.
 • Cink (naruči OVDJE). Manjak cinka može rezultirati hipotireozu. Kad ga se uzima samostalno ili u kombinaciji sa selenom, 30 mg cinka na dan može poboljšati funkcije štitnjače kod osoba s Hashimotovom bolesti (Mahmoodianfard i sur.).
 • Vitamin B12. Manjak ovog vitamina je čest kod osoba s Hashimotovom bolesti, pa uzimanje ovog vitamina ili B-kompleksa smanjuje rizik od deficijencije te održava zdrave razine B12.
 • Magnezij (naruči OVDJE). Manjak ovog minerala povećava rizik od Hashimotove bolesti i povezan je s povišenim razinama antitijela štitnjače. Pravilna razina magnezija poboljšava simptome Hashimotove bolesti.
 • Željezo. Mnoge žene koje boluju od Hashimotove bolesti imaju niske razine željeza i anemiju. Upravo anemija negativno utječe na rad štitnjače. Uzimanje željeza kao dodatka prehrani podiže razine željeza na optimalne razine.
 • Vitamin D (naruči OVDJE). Kod osoba s Hashimotovom bolesti čest je manjak vitamina d, a on štetno utječe na pravilan rad štitnjače.
 • Kurkumin. Štiti štitnjaču od oksidativnih oštećenja. Dodatno, uzimanje kurkumina uz ostala antiupalna sredstva pomaže u smanjenju kvržica na štitnjači (Stancioiu i sur.), koje su vrlo česte kod Hashimotove bolest.
 • Vitamin C (naruči OVDJE). Studije (Karimi i sur.) pokazuju da ovaj vitamin smanjuje antitijela štitnjače kod oboljelih od Hashimotove bolesti.

Dodaci prehrani za Gravesovu bolest

Gravesova bolest najčešći je uzrok hipertireoze. Radi se također o autoimunoj bolesti kod koje imunološki sustav napada štitnjaču, izazivajući prekomjernu proizvodnju hormona štitnjače. Gravesova bolest može dovesti do tiromegalije, odnosno značajnog povećanja volumena štitnjače.

Simptomi povezani s Gravesovom bolesti su gubitak kilograma, ubrzani srčani otkucaji, kratkoća daha, proljev, bolovi i iritacija u očima, umor, slabost, neredovita mjesečnica, nesanica, nervoza i sl.

Među tretmanima liječenja Gravesove bolesti najčešće se pristupa operativnom zahvatu, lijekovima i terapiji radioaktivnim jodom (RAI). Kao i kod Hashimotove bolesti, studije su pokazale da određene promjene životnoga stila i dodaci prehrani mogu olakšati simptome te poboljšati kvalitetu života oboljelih od Gravesove bolesti. Studije su pokazale da sljedeći dodaci prehrani mogu pomoći osobama s Gravesovom bolesti:

 • Selen. Manjak selena značajno povećava rizik od Gravesove bolesti. Studija (Zheng i sur.) je pokazala da uzimanje 100-300 mcg selena na dan poboljšava funkciju štitnjače kod oboljelih od Gravesove bolesti nakon 6 mjeseci, no nakon 9 mjeseci se ti učinci gube.
 • Vitamin D (naruči OVDJE). Kod oboljelih od Gravesove bolesti manjak vitamina D je vrlo čest, pa uzimanje ovog vitamina može poboljšati funkcije štitnjače.
 • L-carnitine (naruči OVDJE). Studije (Nordio) su pokazale da hipertireoza prazni zalihe karnitina, koji igra ključnu ulogu u proizvodnji energije. Uzimanje l-carnitinea poboljšava kvalitetu života osoba oboljelih od Gravesove bolesti.
 • Vitamin B12. Osobe s Gravesovom bolesti imaju visok rizik od manjka vitamina B12, pa se preporučuje njegovo uzimanje kako bi se održale zdrave razine ovog vitamina.

Dodaci prehrani za karcinom štitnjače

Karcinom štitnjače je jedan od rjeđih oblika karcinoma, a za njegovo liječenje se koristi više metoda, od kirurške resekcije, terapije zračenjem, supresije hormona hipofize tireotropina (TSH), terapije radioaktivnim jodom (RAI), totalne tireoidektomije i palijativne skrbi za neizlječiv karcinom štitnjače.

Uz tradicionalno liječenje, prehrana, dodaci prehrani i promjene životnoga stila mogu pojačati učinke terapije te poboljšati kvalitetu života osoba oboljelih od karcinoma štitnjače.

Neki laboratorijski testovi (Esposito i sur.) pokazuju da omega-3 masne kiseline, kurkumin, l-carnitine, kvercetin, melatonin, resveratrol, selen, inositol, cink i vitamini C, E, A i D mogu pomoći u tretiranju karcinoma štitnjače.

Dodatno, niska razina joda povezana je s povišenim rizikom od karcinoma štitnjače, a studije (Barrea i sur.) pokazuju da regulacije razine joda može pomoći kao zaštita protiv razvoja nekih agresivnijih oblika karcinoma štitnjače.

U bilo kojem slučaju oko uzimanja dodataka prehrani u slučaju karcinoma štitnjače konzultirajte se sa svojim liječnikom specijalistom, koji će odluku donijeti u skladu s vašom prehranom, općim zdravstvenim stanjem te tretmanima kojima ste podvrgnuti.

U kojima namirnicama nalazimo vitamine i minerale potrebne za zdravlje štitnjače?

Uz dodatke prehrani, sve navedene dodatke prehrani možete naći i u dobro nam poznatim namirnicama, pa u nastavku pročitajte koji su najbolji izvori mikronutrijenata koji doprinose zdravlju štitnjače:

 • Jod – morske trave, bakalar, grčki jogurt, jaja
 • Selen – plodovi mora, meso, jaja, mliječni proizvodi, žitarice
 • Cink – kamenice crveno meso, meso peradi, školjkaši, žitarice
 • Željezo – nemasno meso, plodovi mora, meso peradi, bijeli grah, leća, špinat, grašak
 • Vitamin D – masna riba, riblja ulja, namirnice obogaćene vitaminom D
 • Vitamin A – goveđa jetra, losos, zeleno lisnato povrće, mliječni proizvodi

Mjere opreza kod uzimanja dodataka prehrani za zdravlje štitnjače

Ukoliko bolujete od neke bolesti štitnjače, svakako se prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani konzultirajte sa svojim liječnikom specijalistom. Naime, kako neki dodaci prehrani mogu pomoći, tako vam neki mogu i pogoršati stanje i onemogućiti oporavak ili kontrolu bolesti.

Ipak, niz je vitamina, minerala i drugih dodataka prehrani koji su se pokazali pogodnima za tretiranje bolesti štitnjače, smanjenje simptoma bolesti te poboljšanje opće kvalitete života osoba s bolesnom štitnjačom. Stoga, još jednom ponavljamo, oko svakog dodatka prehrani obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom specijalistom te slijedite propisane doze.

Zaključak

Studije su pokazale da neki vitamini, minerali i drugi dodaci prehrani mogu pomoći oboljelima od bolesti štitnjače.

No, kod odlučivanja o dodacima prehrani koji bi vam mogli pomoći OBAVEZNO se posavjetujte sa svojim liječnikom specijalistom koji će vam odrediti i suplemente i dodatke koje možete uzimati, a koji će biti u skladu s vašom terapijom i drugim vrstama liječenja.

Sve dodatke prehrani za zdravlje štitnjače možete kupiti u našem webshopu ili u GAZ Nutrition trgovinama u Zagrebu (Vlaška 70 ili Kovinska 1).

 

Izvori:

 1. Santos LR, Neves C, Melo M, Soares P. Selenium and Selenoproteins in Immune Mediated Thyroid Disorders. Diagnostics (Basel). 2018;8(4):70. Published 2018 Oct 4.
 2. Nordio M, Basciani S. Treatment with Myo-Inositol and Selenium Ensures Euthyroidism in Patients with Autoimmune Thyroiditis. Int J Endocrinol. 2017;2017:2549491.
 3. Mahmoodianfard S, Vafa M, Golgiri F, Khoshniat M, Gohari M, Solati Z, Djalali M. Effects of Zinc and Selenium Supplementation on Thyroid Function in Overweight and Obese Hypothyroid Female Patients: A Randomized Double-Blind Controlled Trial. J Am Coll Nutr. 2015;34(5):391-9.
 4. Stancioiu F, Mihai D, Papadakis GZ, Tsatsakis A, Spandidos DA, Badiu C. Treatment for benign thyroid nodules with a combination of natural extracts. Mol Med Rep. 2019;20(3):2332-2338.
 5. Karimi F, Omrani GR. Effects of selenium and vitamin C on the serum level of antithyroid peroxidase antibody in patients with autoimmune thyroiditis. J Endocrinol Invest. 2019 Apr;42(4):481-487.
 6. Zheng H, Wei J, Wang L, Wang Q, Zhao J, Chen S, Wei F. Effects of Selenium Supplementation on Graves’ Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2018; vol. 2018, Article ID 3763565, 10 pages.
 7. Nordio M. A novel treatment for subclinical hyperthyroidism: a pilot study on the beneficial effects of l-carnitine and selenium. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 May;21(9):2268-2273.
 8. Esposito T, Lucariello A, Hay E, Contieri M, Tammaro P, Varriale B, Guerra G, De Luca A, Perna A. Effects of curcumin and its adjuvant on TPC1 thyroid cell line. Chem Biol Interact. 2019 May 25;305:112-118.
 9. Barrea L, Gallo M, Ruggeri RM, Giacinto PD, Sesti F, Prinzi N, Adinolfi V, Barucca V, Renzelli V, Muscogiuri G, Colao A, Baldelli R; E.O.L.O. Group. Nutritional status and follicular-derived thyroid cancer: An update. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(1):25-59.

 

Autorica: Zorana Jagodić, prof.

Comments are disabled.