U doba Korona virusa posebno je važno ojačati imunološki sustav.

Što možete učiniti?
Osim zaštitnog ponašanja i učestalog pranja ruku (to je čak i bolje od većine dezinfekcijskih sredstava), važnu ulogu također ima i prehrana. Zašto? Zbog toga što je imunološki sustav u osnovi dio metabolizma, baš poput izgradnje mišića ili proizvodnje energije. Ukratko, imunološki sustav se pobrinuo za uklanjanje stranih i neželjenih organizama i tvari te uništio neispravne stanice u tijelu, kao dio metabolizma, tijelo treba energiju da bi se obranilo.

Evo nekoliko bitnih činjenica koje će vam pomoći u prevenciji:

1. L-glutamin – link na proizvod

– jača imunološki sustav, jer ako se zarazite virusom, to ovisi o tome koliko vaš imunološki sustav brzo reagira. Virus se može vrlo brzo razmnožiti i to u vrlo kratkom vremenu. U skladu s tim, moraju postojati mnoge obrambene ćelije za borbu protiv njih. Oni se sastoje od aminokiselina, koji su glavni sastojci proteina. Posebno je važna jedna aminokiselina L-glutamin. L-glutamin je glavna komponenta stanica imunološkog sustava i njihov pokretač. Za razliku od ostalih stanica, imunološke stanice ne sagorijevaju šećer, samo ovu aminokiselinu. Uz infekciju nam treba deset puta više glutamina! Kada imamo infekciju ili kada je imunološki sustav vrlo aktivan, konzumiramo više glutamina nego kada smo zdravi. Do deset puta više ove aminokiseline nestaje iz mišića. Čak i ako tijelo može proizvesti sam L-glutamin, postaje jasno da je u takvim trenucima korisno opskrbiti sustav dovoljnim količinama. L-glutamin se savršeno otapa, a 3 x 10 g dnevno dovoljno je da zaštitite svoj sustav. Preporučen dnevni unos je 3 x 10 g

 

2. Bjelančevine – građevni blok života

Sve mjere obrane koje tijelo ima (stvaranje antitijela u slučaju virusa ili stvaranje bijelih krvnih stanica u slučaju bakterija) zahtijevaju stanice i glasnike sastavljene od aminokiselina. Stoga je izuzetno važno optimalno korištenje bjelančevina i esencijalnih aminokiselina. Obratite pažnju na kompletan profil aminokiselina i prije svega dugoročnu opskrbu bjelančevina. Uz naš brzi protein sirutke možete uzeti i višekomponentni protein poput našeg Protein 80 koji koristi nekoliko izvora bjelančevina i tako omogućava dulju opskrbu bjelančevina. Preporučen dnevni unos je od 0.6 – 0.8g po kilogramu tjelesne težine

Prime whey protein – link na proizvod

Basic protein 80 – link na proizvod

 

3. Minerali – ništa ne djeluje bez njih

Svi regenerativni procesi su izuzetno važni jer kada virus napada tjelesne stanice, popravak posebno važan. Među mineralima su cink i magnezij koji su posebno važni za imunološki sustav, jer su to važne komponente funkcionalnih enzima koji imaju glavno djelovanje na imunološki sustav.

Cink

Cink je jedan od bitnih (vitalnih) elemenata u tragovima i kofaktor je brojnih tjelesnih enzima. Uključen je u rast stanica, između ostalog, spremanje inzulina, zarastanje rana i netaknut imunološki sustav. Posljednji se temelji na jednoj strani na poboljšanom sazrijevanju imunoloških stanica (T-limfociti), a s druge strane na povećanju broja. Stoga nije iznenađujuće da je nedostatak cinka, između ostalog, povezan i s povećanom osjetljivošću na infekcije. Uz to, kaže se da cink može kontrolirati receptore rinovirusa. Ako su se rinovirusi već proširili po cijelom tijelu, cink pomaže da se zaustavi njihovo množenje. Sve ove funkcije dobri su pokazatelji da cink može biti učinkovit za prehlade. Preporučen dnevni unos je 15 mg.

Zinc immune complex – link na proizvod

D3 mineral forte – link na proizvod

 

4. Magnezij – link na proizvod

– ljudski imunološki sustav vrlo je složen sustav koji čini nekoliko procesa, od prepoznavanja antigena do aktiviranja antitijela. Magnezij utječe na imunološki sustav na brojnim različitim mjestima. Preporučen dnevni unos je 260 mg magnezij citrata

 

5. Vitamin D3 + C

VITAMIN D3 – link na proizvod

Cijeli niz modernih znanstvenih otkrića pokazuje da je vitamin D odlučujuć za zdravlje. Veliki broj bolesti kao što su rak, dijabetes, multipla skleroza, depresija, neplodnost i mnoge druge, mogu biti uzrokovane nedostatkom ovog vitamina. Znanstvenici su nedavno otkrili da se imunološki sustav u tijelu ne može aktivirati bez D vitamina. D vitamin ima 3 centralne funkcije – reguliranje imunološkog sustava, reguliranje rasta stanica te reguliranje hormonske ravnoteže. Preporučen dnevni unos je 15 µg

 

6. Vitamin C – link na proizvod

Njegovo djelovanje na imunitet danas je dokazano prepoznato; vitamin C je visoko koncentriran u leukocitima i brzo se troši kada dođe do infekcije. Vitamin C štiti od oštećenja koja uzrokuju kisikovi radikali, povećava kapacitet T-stanica, povećava aktivnost prirodnih stanica ubojica, te smanjuje učinke histaminika na leukocite.
Ako smo prehlađeni, dodatno uzimanje vitamina C smanjit će ozbiljnost i trajanje prehlade, s obzirom na to da vitamin C utječe na različite komponente imunološkog odgovora i ima antivirusna svojstva. Preporučen dnevni unos je od 500 mg pa na više ovisno o potrebama

 

7. BETA GLUCAN – link na proizvod

(Beta-D 1,3-1,6 Glucan-Kompleks) – savršen odabir za vaš imunitet
(1,3)(1,6) – β glukani iz stijenke kvasca i određenih gljiva imaju dokazano imunomodulatorno djelovanje. Oblici koji pokazuju imunomodulatorno djelovanje izolirani su iz gljiva, odnosno iz kvasca Saccharomyces cerevisiae, koji su pročišćeni i ekstrahirani. Djeluju imunomodulatorno na nespecifični imunitet. Oni se nalaze u stijenci kvasca te posjeduju antibakterijska i antitumorska svojstva.

Osim kao prirodna pomoć pri različitim oboljenjima, uzima se i u svrhu preventive. Najčešće se beta glukan preporučuje kod virusnih, bakterijskih (pogotovo onih koje su otporne na antibiotsku terapiju) i gljivičnih infekcija, alergija, bolesti krvi (anemija), dijabetesa i protiv visokoga kolesterola.
Koristi se i za uklanjanje posljedica oslabjelog imunosnog sustava, npr. kod oporavka nakon kirurških zahvata i iscrpljenosti organizma kod bolesnika koji su izloženi zračenjima, kemoterapijama i drugim invazivnim oblicima terapija tumorskih oboljenja. Preporučen dnevni unos je 1500-1800 mg.

 

8. Smanjite stres – maksimalizirajte san!

Ostale važne stvari za regeneraciju su što manje stresa i što više spavanja. Tijelo se optimalno obnavlja tijekom spavanja. U visokim fazama infekcije preporučljivo je trenirati manje intenzivno. Budući da je imunološki sustav kao dio metabolizma već u punom zamahu, a intenzivan sport dodatni je stresni faktor. Umjerene količine treninga su dobre i razumne. Tijelo se optimalno obnavlja tijekom spavanja te oslobađa hormon rasta.  Za profesionalni sport razvili smo Ultimate Recovery koji osim L-glutamina, cinka, magnezija i visokokvalitetne proteinske mješavine, sadrži i L-triptofan koji potiče mentalno opuštanje. Ova esencijalna aminokiselina se u tijelu pretvara u serotonin.

After work stack – link na proizvod

 

9. L-karnitin (Carnipure) – tajni prvak.    

Mnoga istraživanja pokazuju da L-karnitin stabilizira stanične stijenke. L-karnitin je također izuzetno važan za jačanje imunološkog sustava. Imuno stanice sadrže izuzetnu količinu L-karnitina i potreba za L-karnitinom ove stanice naglo se povećavaju s akutnom infekcijom.

L-karnitin se smatra prirodnim stimulatorom imuniteta i pruža optimalnu zaštitu staničnih membrana, aktiviraju se obrambene stanice imunološkog sustava i jača njihova funkcija. Preporučeni dnevni unos je 1000-2000mg.

L-carnitine 100 000 – link na proizvod

L-carnitine 2500 – link na proizvod

 

Sve u svemu, naravno, ovo je samo nekoliko pristupa. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je važna dobra i uravnotežena prehrana. Uz to, naravno, uvijek pijte dovoljno vode, jer bez vode svi procesi teku gore ili sporije.

Pazite se i budite zdravi!

BlogNovosti

Comments are disabled.