Hokej

SPORTSKI VODIČ

Hokej

Obavijest hokejašima: Ovo su dodaci prehrani koji će vam poboljšati igru i sposobnosti!

Hokej na ledu je jedan od najdinamičnijih zimskih sportova, a najpopularniji je u zemljama s dugim i hladnim zimama. Zbog toga što se cijela utakmica igra na klizaljkama i na ledu, ovaj sport objedinjuje različite prednosti koje imaju drugi sportovi.

Koje su prednosti hokeja na ledu?

Hokej je sport koji razvija niz vještina i sposobnosti te ima ogroman broj prednosti za ljudsko zdravlje:

 • pomaže pojačanoj potrošnji kalorija i olakšava regulaciju tjelesne težine
 • pomaže razvoju kardiovaskularnog sustava i smanjuje rizik od bolesti srca
 • osigurava visoku stopu metabolizma
 • kao sport u kojem se aktivira cijelo tijelo, osigurava razvoj svih skupina mišića
 • doprinosi mišićnoj jakosti
 • doprinosi koordinaciji i ravnoteži
 • poboljšava komunikaciju i razvija timski duh
 • poboljšava mentalno zdravlje, koncentraciju i fokus

Prema procjenama, potrošnja kalorija tijekom igranja hokeja je 550-750 dok se u sat vremena igranja natjecateljskog hokeja potroši 700-1000 kalorija. Naravno, imajte na umu da kalorijska potrošnja ovisi o nizu faktora, od težine, brzine i intenziteta igre, kondicije, ali i količine mišićne mase i roda.

5 najboljih dodataka prehrani za hokejaše

Hokej je sport koji zahtijeva iznimne atletske sposobnosti. Svi koji žele biti dobri hokejaši moraju biti jaki i snažni, brzi i eksplozivni na ledu, ali i dovoljno se brzo oporavljati od treninga do treninga, odnosno od utakmice do utakmice. Dodaci prehrani koje se savjetuje uzimati trebaju potpomoći upravo u svemu tome navedenome.

5 preporučenih dodataka prehrani za hokej su: proteini, kofein, kreatin, beta-alanin i vitamin D.

 1. Proteini

Unos proteina nakon aktivnosti ima važnu funkciju u sintezi mišićnih proteina pa samim time i oporavku, regeneraciji i mišićnom rastu. Već će unos 20-30 grama proteina biti dovoljan da izazove maksimalnu stopu sinteze proteina, a radi brzine i visoke stope apsorpcije prednost treba dati whey proteinima.

Whey protein najviše kvalitete možete naručiti OVDJE.

 1. Kofein

Kofein se pokazao kao jedan od gotovo nezaobilaznih dodataka prehrani kad se govori o hokeju i drugim sportovima izdržljivosti. Studije su pokazale da kofein poboljšava performanse i aerobnu izdržljivost, a pokazao se pozitivnim i za smanjenje osjećaja umora te bolju budnost i fokus. Dodatno, kod hokejaša se kofein pokazao pozitivnim za poboljšanje ponavljajućih sprinteva i reaktivne agilnosti te pravilnih paseva.

Imajte na umu da su reakcije na kofein različite od osobe do osobe te da kod nekih kofein može štetno utjecati na kvalitetu sna, povećati osjećaj anksioznosti, ali i izazvati želučane tegobe i nervozu.

Kofein vrhunske kvalitete možete odabrati i naručiti OVDJE.

 1. Kreatin

Kreatin je dodatak prehrani koji doprinosi poboljšanju performansi kod sportova visokog intenziteta, pomaže u povećanju mišićne mase te jakosti u treningu snage. U hokeju, kreatin pomaže u izvedbi sprinteva kraćega trajanja. Više o kreatinu možete pročitati OVDJE.

 1. Beta-alanin

Studije pokazuju da redovno uzimanje beta-alanina kroz duži period povećava kapacitet treninga te smanjuje mišićni umor. Također, on daje energiju za kratkotrajne sprinteve. Kod uzimanja beta alanina savjetuje se krenuti s malim dozama više puta na dan jer veće doze u početku mogu izazvati neugodne senzacije svrbeža i gorenja po koži.

Beta-alanin najviše kvalitete možete naručiti OVDJE.

 1. Vitamin D

Vitamin D potreban je za optimalno zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma, a tijekom zimskih mjeseci i manjeg izlaganja suncu savjetuje ga se uzimati kao dodatak prehrani. Ovaj vitamin pokazao se učinkovitim u poboljšanju atletskih performansi, ali i smanjenju rizika od niza akutnih i kroničnih stanja (Cannell i sur.). Više o vitaminu D možete pročitati OVDJE.

Vitamin D odaberite i naručite OVDJE.

Prijedlozi suplementacije na dan treninga ili utakmice

Naše prijedloge suplementacije na dan treninga ili utakmice pogledajte na našim grafikama:

Prijedlog suplementacije tijekom dana utakmice

Naš prijedlog suplementacije na dan utakmice, što uključuje suplementaciju u satima prije utakmice, tijekom same utakmice te nakon što je utakmica završila pogledajte na našoj grafici:

Sve PowerBar dodatke prehrani koje smo naveli u našim grafikama možete kupiti u našem webshopu ili u GAZ Nutrition trgovinama u Zagrebu (Vlaška 70 ili Kovinska 1).

6 savjeta o prehrani i dodacima prehrani na dan utakmice

Kako biste hokejašku utakmicu odradili na optimalnom nivou energije, čvrstoće i jakosti te u nijednom trenutku ne posustali radi manjka energije ili zamora, donosimo 6 jednostavnih savjeta koje biste trebali slijediti na sam dan utakmice, koje je osmislila Corinne Mader Reinhard, International Sports Nutrition Lead u Active Nutrition International:

 1. Nemojte eksperimentirati s hranom ili dodacima prehrani na dan utakmice – hrana i dodaci prehrani koje uzimate tijekom utakmice mogu doprinijeti, ali i značajno vam pogoršati performanse ili vas potpuno onemogućiti u izvedbi. Prehrana i dodaci prehrani tijekom utakmice trebaju biti pomno unaprijed isplanirani i testirani. Sve što ćete konzumirati tijekom utakmice morate barem nekoliko puta ranije isprobati na treninzima, kako biste utvrdili i potrebne količine i učestalost uzimanja. Ovime ćete spriječiti neugodna iznenađenja s novim namirnicama i dodacima prehrani.
 2. DA i NE prije utakmice ili treninga – imajte na umu da je svaka osoba različita i nema strategije koja će odgovarati svima. Zadnji obrok prije utakmice konzumirajte minimalno 3-4 sata prije starta. Vodite računa da hrana bogata mastima i vlaknima unesena prije utakmice može stvoriti probavne i želučane tegobe. U satu prije utakmice obrok koji sadrži ugljikohidrate, poput rižinog krekera, energetske pločice ili gela uz malo tekućine može osigurati optimalan start i razvoj utakmice, odnosno treninga.
 3. Osigurajte tijelu ispravne i optimalne izvore energije – ugljikohidrati su najvažniji izvor energije za hokejaše. Tijekom utakmice preporuča se unos 30-60g ugljikohidrata po satu, a pauze između trećina su izvrsno vrijeme za nadomjestiti potrošenu energiju. Prema vlastitom nahođenju i ranijem iskustvu birajte između zrele banane, energetskog gela, energetske pločice ili napitka. Svakako, isprobajte svaku od opcija ne treningu pa tijekom utakmice provodite iskušanu i potvrđeno učinkovitu strategiju unosa i nadomjeska izgubljene energije.
 4. Uzimajte dovoljno i pravovremeno tekućinu – utakmicu trebate započeti dobro hidrirani i pravilan i dostatan unos je važan i tijekom same utakmice. I previše i premalo tekućine mogu negativno utjecati na performanse tijekom igre. Primjerice, gubitak više od 2% tjelesne težine znojenjem može značajno otežati sposobnosti i trčanja i driblanja lopte. Preporučeni unos iznosi 400-800 ml tekućine po satu, a količina se određuje prema vremenskim i temperaturnim uvjetima te razini znojenja i intenzitetu utrke. Iskoristite i poluvrijeme, ali i pauze tijekom zamjene igrača za nadomjestiti izgubljenu tekućinu. Posebni izotonični napitci koji sadrže ugljikohidrate i elektrolite mogu pojačati apsorpciju vode tijekom aktivnosti. Najvažnije je da odaberete napitak koji vam odgovara i okusom, ali i rezultatima koje dobivate.
 5. Ne zaboravite na kofein, optimalni podizač energije – kofein se smatra podizačem energije, ali i sredstvom koje smanjuje umor i iscrpljenost te povećava budnost i fokus. Doza od 3 mg kofeina po kilogramu tjelesne mase uzeta 60 minuta prije utakmice pokazala se da poboljšava izdržljivost. No, imajte na umu da je i odgovor tijela na kofein individualan pa svakako isprobajte više puta prije same utakmice.
 6. Osigurajte što bolji oporavak – nakon kraja utakmice, pravilan odabir nutrijenata može ubrzati i optimizirati oporavak. Ugljikohidrati su potrebni za nadomjestiti potrošene zalihe glikogena (zalihe energije u jetri i mišićima), a visokokvalitetan izvor proteina pomaže u oporavku i regeneraciji oštećenog mišićnog tkiva i potiče sintezu novih mišića. Na kraju, pravilan unos tekućine i elektrolita (posebno soli) nakon treninga ili utakmice osigurava optimalnu rehidraciju i oporavak.

Zaključak

Bez imalo sumnje, hokej je najbrži, najatraktivniji i najzahtjevniji timski zimski sport i za bitu u vrhu u ovome sportu, sportaši moraju osim treningom, i prehranim, i dodacima prehrani, ali i oporavkom maksimalno doprinijeti razvoju ciljanih vještina i sposobnosti i optimizaciji oporavka. Hokej je sport koji zahtijeva brzinu, jakost, izdržljivost, koordinaciju, eksplozivnost, ali i samokontrolu i timski duh i za biti među najboljima morate dati najbolje od sebe da to postignete.

Sve dodatke prehrani za hokej možete kupiti u našem webshopu ili u GAZ Nutrition trgovinama u Zagrebu (Vlaška 70 ili Kovinska 1).

Izvori:

 1. Cannell JJ, Hollis BW, Sorenson MB, Taft TN, Anderson JJ. Athletic performance and vitamin D. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2009;41(5):1102-10.
 2. Peeling P, Binnie MJ, Goods PSR, Sim M, Burke LM. Evidence-Based Supplements for the Enhancement of Athletic Performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Mar 1;28(2):178-187.
 3. Burke LM, Hawley JA, Wong SH, Jeukendrup AE. Carbohydrates for training and competition. J Sports Sci. 2011;29 Suppl 1:S17-27.
 4. Gamble ASD, Bigg JL, Vermeulen TF, i sur. Estimated Sweat Loss, Fluid and Carbohydrate Intake, and Sodium Balance of Male Major Junior, AHL, and NHL Players During On-Ice Practices. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Nov 1;29(6):612-619.

Autorica: Zorana Jagodić, prof.

Predloženi proizvodi

Besplatna dostava

iznad 46,45€ (350kn)

Kupi online

preuzmi u poslovnici

Garancija 100% provjerenih

originalnih proizvoda

Posebne pogodnosti iznad 53,08€ (400kn)

izaberi poklon
je dodano u Vašu košaricu
Naplata