Brusnica – riznica antioksidansa koja pomaže zdravlju urinarnog trakta i srca!

Brusnice mnogi smatraju tzv. superhranom, pojmom pod kojim se podrazumijevaju namirnice s iznimnim nutritivnim i zdravstvenim svojstvima. Pridaju im se svojstva pozitivnog utjecaja na niz zdravstvenih stanja među kojima su doprinos zdravlju urinarnog trakta, poboljšanje imunološke funkcije, regulacija krvnoga tlaka te smanjenje rizika od nekih vrsta karcinoma.

Sve što trebate znati o brusnici i kako odabrati najbolji proizvod od brusnice pročitajte u nastavku članka. Naime, pokazalo se da je učinak ekstrakta brusnica (u obliku kapsula ili tableta) (kupi OVDJE) višestruko jači nego što je to u slučaju konzumacije soka ili sušenih brusnica pa sve što čitate u ovom članku odnosi se na ekstrakt brusnice, odnosno ovo voće u obliku dodatka prehrani.

Nutritivna vrijednost brusnica

U 100 grama svježih brusnica dobit ćemo samo 46 kalorija, od čega je gotovo 12 grama ugljikohidrata (od čega 4,6 g vlakana) te po manje od 1 g masti i proteina.

Od vitamina i minerala nalazimo veće količine vitamina C, E i K te od minerala mangan, kalij te bakar. Uz njih, u brusnicama nalazimo i kalcij, željezo, magnezij, fosfor cink te vitamine B-kompleksa.

Brusnice su bogat izvor vitamina C, snažnog prirodnog antioksidansa koji sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala, poboljšava apsorpciju željeza iz biljnih izvora, pojačava imunološki sustav te doprinosi proizvodnji kolagena odgovornog za zacjeljivanje rana.

Vlakna koja nalazimo u brusnici su također važna za naše ukupno zdravlje te smanjenje rizika od različitih zdravstvenih stanja i bolesti, od infarkta, koronarnih srčanih bolesti, hipertenzije, visokog kolesterola, dijabetesa, pretilosti i različitih gastrointestinalnih bolesti. Pojačan unos vlakana pomaže regulaciji krvnoga tlaka i razine kolesterola, poboljšanju osjetljivosti na inzulin te regulaciji tjelesne težine.

Među vitaminima koje nalazimo u brusnicama, u većim količinama nalazimo i vitamin E, antioksidans topiv u masti koji igra važnu ulogu u jačanju imuniteta. On pomaže u sprječavanju razvoja različitih kroničnih stanja povezanih sa štetnim djelovanjem slobodnih radikala: srčanih bolesti, karcinoma, katarakte, Alzheimerove bolesti i artritisa.

Pozitivni učinci brusnice na ljudsko zdravlje

Nutricionisti i liječnici voće i povrće navode kao obavezan dio svakodnevne i uravnotežene prehrane upravo radi bogatstva vitamina i minerala koje nalazimo u ovim skupinama namirnica. Shodno tome, i brusnice su voće bogato različitim vitaminima, mineralima i antioksidansima koji doprinose zdravlju i pozitivnom općem stanju organizma.

1. Brusnice doprinose zdravlju urinarnog trakta

Brusnice su kroz povijest i Indijanci koristili za liječenje bolesti bubrega i mjehura, a upravo radi toga učinka su i danas iznimno popularne. Studije (Liska i sur. i Caljouw i sur.) su pokazale da liječnici najčešće savjetuju upravo brusnicu ženama s ponavljajućim tegobama urinarnih infekcija te da ekstrakt brusnice potvrđeno smanjuje učestalost ovih tegoba.

Naime, visoka razina antioksidansa proantocijanidina (PAC) koju nalazimo u brusnicama (kupi OVDJE) sprječava niz bakterija da se zadrže i umnažaju u urinarnom traktu te time spriječe razvoj bakterijskih infekcija.

Ipak, treba imati na umu da se ovaj učinak postiže brusnicama kao dodatkom prehrani (u kapsulama ili tabletama) (kupi OVDJE), ali ne i sokom od brusnica (Foxman i sur.). Naime, za ovaj učinak na sprječavanje nakupljanja bakterija je potrebna visoka koncentracija ekstrakta brusnice, što u soku nije slučaj. )

2. Brusnice smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Neki dokazi upućuju na to da polifenoli koje nalazimo u brusnicama mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Velikom sustavnom analizom ranije objavljenih studija (Pourmasoumi i sur) potvrđeno je da uzimanje brusnice kao dodatka prehrani pomaže upravljanjem niza faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Među njima su sistolički krvni tlak, odnosno krvni tlak tijekom kontrakcije srčanoga mišića. Ista studija je potvrdila i da ekstrakt brusnice pomaže u regulaciji indeksa tjelesne masti (BMI) i poboljšava razinu HDL odnosno „dobrog“ kolesterola.

3. Brusnice usporavaju razvoj nekih vrsta karcinoma

Studije pokazuju da brusnice, odnosno njezini dijelovi imaju pozitivan utjecaj na stanice karcinoma. Pokazalo se da brusnice utječu na smrt stanica karcinoma, usporavanje rasta stanica karcinoma te smanjenje upalnih procesa.

Također, pokazalo se da brusnice utječu na neke mehanizme koji potiču rast i širenje karcinoma. Iako su studije nad ljudima ograničene, ove studije daju nadu u buduće mogućnosti tretiranja karcinoma, uz tradicionalne tretmane.

4. Brusnice poboljšavaju oralno zdravlje

Proantocijanidini (PAC) koje nalazimo u brusnicama (kupi OVDJE) doprinose oralnom zdravlju. Njihovo djelovanje se nalazi u tome da sprječavaju taloženje bakterija na površini zuba. Dodatno, brusnice su se pokazale pogodnima za sprječavanje razvoja bolesti desni.

Kome se ne preporučuje uzimanje brusnice?

Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ne bi trebale naglo krenuti uzimati veće količine brusnica. Također, brusnice mogu potaknuti jače izlučivanje oksalata urinom što može doprinijeti formiranju bubrežnih kamenaca.

Stoga, i osobe s bubrežnim kamencima i oni koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebali bi se prije posezanja za dodacima prehrani na bazi brusnice posavjetovati s liječnikom ili specijalistom. 

Zaključak

Brusnice su plod koji ima izvrsnu nutritivnu vrijednost i koji se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini. I danas, nakon niza studija koje su potvrdile pozitivno djelovanje ekstrakta brusnice na ljudsko zdravlje on je najkorišteniji dodatak prehrani u zaštiti i povratu zdravlja urinarnog trakta. Uz to djelovanje, ekstrakta brusnice se pokazao učinkovitim u zaštiti zdravlja zubi i desni, ali i kardiovaskularnom zdravlju te smanjenju rizika od nekih vrsta karcinoma.

Osim toga, radi svoje iznimne nutritivne vrijednosti, brusnice su visokovrijedne radi antioksidansa, vitamina i minerala koje u sebi sadrže te koje imaju niz pozitivnih utjecaja na zdravlje i ravnotežu organizma.

Ekstrakt brusnice izvrsne kvalitete možete kupiti u našem webshopu ili u GAZ Nutrition trgovinama u Zagrebu (Vlaška 70 ili Kovinska 1).

Izvori:

  1. Liska DJ, Kern HJ, Maki KC. Cranberries and Urinary Tract Infections: How Can the Same Evidence Lead to Conflicting Advice?. Adv Nutr. 2016;7(3):498-506. Published 2016 May 16.
  2. Caljouw MA, van den Hout WB, Putter H, Achterberg WP, Cools HJ, Gussekloo J. Effectiveness of cranberry capsules to prevent urinary tract infections in vulnerable older persons: a double-blind randomized placebo-controlled trial in long-term care facilities. J Am Geriatr Soc. 2014;62(1):103-110.
  3. Foxman B, Cronenwett AE, Spino C, Berger MB, Morgan DM. Cranberry juice capsules and urinary tract infection after surgery: results of a randomized trial. Am J Obstet Gynecol. 2015 Aug;213(2):194.e1-8.
  4. Pourmasoumi M, Hadi A, Najafgholizadeh A, Joukar F, Mansour-Ghanaei F. The effects of cranberry on cardiovascular metabolic risk factors: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2020 Mar;39(3):774-788.

Autorica: Zorana Jagodić, prof.

Comments are disabled.