Obavezno u ovo doba godine: Beta glukan – broj jedan u borbi za jak imunitet!

Ako ste u potrazi za samo jednim dodatkom prehrani koji će vam pomoći u održavanju ili vraćanju u optimum oslabljenog imuniteta onda je naš odabir – beta glukan!

Što je beta glukan?

Beta-glukani su ne-škrobasti polisaharidi, odnosno prebiotička vlakna koja nalazimo u staničnim stijenkama bakterija, gljivica, kvasca, algi, lišajeva i nekih biljaka, poput zobi i ječma. Radi se o u vodi topivim vlaknima za koje se zna da pozitivno djeluju na razine kolesterola i poboljšanje srčanoga zdravlja.

Kao i u slučaju drugih vrsta vlakana, i beta glukane je moguće naći kao dodatke prehrani, a od namirnica koje imamo u prehrani, ova vlakna nalazimo u punozrnatim žitaricama, zobenih pahuljicama, mekinjama, pšenici i ječmu. Također, beta glukane nalazimo i u pekarskom kvascu te u nekim vrstama gljiva, poput maitake, chaga i reishi gljiva.

 

Koje su zdravstvene prednosti konzumacije beta glukana?

Jačanje imuniteta – beta glukani djeluju na nekoliko imunoloških receptora koji potiču aktivnost imunoloških stanica, uključujući T-stanice, makrofage, neutrofile, monocite, stanice prirodnih ubojica (NK) i dendritične stanice, te kao rezultat toga imaju modulirajuće učinke na urođene i adaptivne grane imunološkog sustava. Pojednostavljeno, beta glukani jačaju imunitet kao prirodnu zaštitu organizma od različitih vrsta bolesti.

Zaštita od infekcija gornjeg respiratornog trakta – studije pokazuju da 90-dnevno uzimanje beta glukana tijekom zimskih mjeseci pruža zaštitu od infekcija gornjeg respiratornog trakta te smanjuje simptome kod osoba već inficiranih. Dodatno, kod djece i sportaša kojima je imunitet supresiran treningom, beta glukan se pokazao kao izvrstan dodatak prehrani koji održava imunitet snažnim, pogotovo tijekom sezone prehlada i gripe.

Smanjenje rizika i usporavanje rasta tumorskih stanica – studije pokazuju da prehrana bogata betaglukanom može spriječiti ili usporiti razvoj nekih vrsta karcinoma, uključujući karcinom dojke i želuca. Također, potvrđen je pozitivan utjecaj beta glukana na preživljavanje i kvalitetu života oboljelih od karcinoma.

Pomoć u održavanju zdravog mikrobioma – beta glukani potiču rast korisnih vrsta bakterija, ublažavanju patogenih i moduliranju upale radi optimizacije crijevnog okoliša. Upravo je zdrav mikrobiom (zajednica svih mikroorganizama koji žive u ljudskim crijevima) temelj općeg ljudskog zdravlja, posebno kad se zna da mnoge bolesti počinju upravo u crijevima.

Regulacija razine šećera u krvi – beta glukani mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Također, pripisuje im se pozitivno djelovanje na poboljšanje regulacije šećera u krvi, što može biti od značajne pomoći osobama koje već boluju od dijabetesa.

Regulacija “lošeg” kolesterola i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti – u nizu studija potvrđen je pozitivan utjecaj koji beta glukan ima na regulaciju “lošeg” LDL kolesterola i triglicerida te smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Potvrđeno je da unos od minimalno 3 grama beta glukana na dan ima ove pozitivne učinke.

 

Koje su moguće nuspojave i kome se ne preporučuje uzimati beta glukan?

U slučaju prekoračivanja preporučene doze beta glukana moguće su nuspojave poput proljeva, mučnine i povraćanja.

U slučaju oboljelih od dijabetesa, povišenog krvnog tlaka te autoimunih bolesti, prije počinjanja uzimanja beta glukana savjetuje se konzultirati s liječnikom i specijalistom.

 

Kako odabrati kvalitetan beta glukan?

Kod odabira beta glukana uvijek birajte onaj na kojem je oznaka Beta-D 1,3 jer se radi o biološki najaktivnijem obliku beta glukana.

Naš odabir su sljedeća dva beta glukana:

Koje možete kupiti u webshopu klikom na linkove ili u GAZ Nutrition trgovinama u Zagrebu (Vlaška 70 ili Kovinska 1).

 

Zaključak

Imunitet je prirodna zaštita i brana organizma od štetnog djelovanja niza uzročnika različitih bolesti. Stoga, zadatak svakoga od nas je da održavamo imunitet jakim i spremnim za suprotstaviti se invazivnom djelovanju bolesti, infekcija i zaraza.

Jedan od najboljih dodataka prehrani koji služi upravo kao osnaživač imuniteta je beta glukan, a ovo vrijeme godine je period u kojem je naš imunitet vrlo često kompromitiran pa je pravo vrijeme da mu damo dodatnu zaštitu.

Uz jačanje imuniteta, beta glukan je studijama potvrđeno sredstvo koje pomaže u borbi protiv infekcija, jačanju mikrobioma, regulaciji šećera i kolesterola, ali i smanjenju rizika ili usporavanju tumorskih stanica.

Iz svega navedenoga, jasno se može zaključiti da je beta glukan jedan od dodataka prehrani kojem trebate dati prvenstvo prilikom kupnje. Naš savjet je da ga konzumirate redovito i čuvate svoje zdravlje na najbolji mogući način.

 

Izvori:

  1. Ho HV, Sievenpiper JL, Zurbau A, et al. The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: A systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. British Journal of Nutrition. 2016; 116 (8): 1369–1382.
  2. Vetvicka V, Vannucci L, Sima P, Richter J. Beta Glucan: Supplement or Drug? From Laboratory to Clinical Trials. Molecules. 2019; 24(7):1251.
  3. Fuller R, Moore MV, Lewith G, et. al. Yeast-derived β-1,3/1,6 glucan, upper respiratory tract infection and innate immunity in older adults. 2017; Volumes 39–40, 30-35.
  4. Pan P, Huang YW, Oshima K, et al. The immunomodulatory potential of natural compounds in tumor-bearing mice and humans. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2019: 59:6, 992-1007.

Autorica: Zorana Jagodić, prof.

Comments are disabled.