AAKG – Idealan pre-workout: daje mišićni pump, smanjuje umor i ubrzava oporavak!

Ukoliko vam nedostaje motivacije i fokusa na treningu te često nemate ni dovoljno snage za odraditi trening na željenoj razini intenziteta, savjetujemo vam da posegnete za pre-workout dodacima prehrani (kupi OVDJE).

U pre-workout kategoriji proizvoda jedan od najdjelotvornijih je dušični oksid koji nalazimo i pod imenom AAKG, iza čega se skriva aminokiselina l-arginin i alfa-ketoglutarat, tvar koja se u tijelu oblikuje tijekom stvaranja energije. AAKG je svoju popularnost stekao među rekreativnim vježbačima i sportašima radi utjecaja na pojačanu proizvodnju dušičnog oksida.

Naime, dušični oksid ima pozitivan utjecaj na pojačanje cirkulacije što poboljšava dopremanje kisika i nutrijenata u aktivirane mišiće pa se AAKG savjetuje uzimati kako bi se poboljšale sportske i vježbačke performanse, smanjio mišićni umor te poboljšao i ubrzao oporavak.

Što je AAKG?

Arginin alfa-ketoglutarat je modificirana verzija aminokiseline arginin (Wax i sur.). Alfa-ketoglutarat se može smatrati međuspojem u nizu reakcija koje proizvode energiju u organizmu. Radi se o izvoru aminokiselina glutamat i glutamin. Glutamat je glavni ekscitatorni neurotransmiter u mozgu i može povećati proizvodnju kostiju, dok je glutamin glavni izvor energije za diobu stanica (Wu i sur.). Dodatno, alfa-ketoglutarat regulira sintezu kolagena vjerojatno povećanjem dostupnih molekula za proces sinteze.

Uz to, alfa-ketoglutarat stimulira proizvodnju inzulinu sličnog faktora rasta 1 i hormona rasta, koji također sudjeluju u oporavku, obnovi i proizvodnji novih koštanih stanica. Na kraju, alfa-ketoglutarat potiče rad imunološkog sustava te ga se smatra mogućim spojem za usporavanje starenja (Wu i sur.).

Kako bi se poboljšala apsorpcija alfa-ketoglutarata u želucu, ovaj spoj obično dolazi u obliku soli, odnosno najčešće u kombinaciji s ornitinom.

Uz navedeno djelovanje, alfa-ketoglutarat sudjeluje i u regulaciji sinteze aminokiselina, proizvodnji energije te stvaranju slobodnih radikala. On funkcionira kao informacijska (messenger) molekula i nizu kemijskih reakcija u tijelu. Uz to, glutamin potiče iskorištavanje proteina, mišićni razvoj te poboljšava imunitet.

Arginin, poznat i pod imenom l-arginin, osim što je sastavni dio kompletnih proteina, stimulira otpuštanje hormona kao što su inzulin, glukagon, prolaktin i hormon rasta. On igra ključnu ulogu u regulaciji krvnoga tlaka, funkcijama srca te imunitetu. Ove funkcije su posredovane proizvodnjom dušičnog oksida, a arginin se rastvara u ornitin i kreatin. Ornitin je neophodan za stanični rast i diobu, dok kreatin sudjeluje u mišićnim kontrakcijama.

Pročitajte više: Što je kreatin i kome je namijenjen?

Dodatno, kako arginin utječe na proizvodnju hormona rasta, i to rezultira proizvodnjom inzulinu sličnog faktora rasta 1 koji poboljšava sintezu proteina pa samim time utječe i na razvoj mišića.

Uz sve navedeno, arginin je uključen i u izbacivanje toksina formiranjem uree, koja se filtrira iz organizma urinom. Na kraju, arginin se u jetri pretvara u glukozu i alfa-ketoglutarat te ga se može smatrati i potencijalnim izvorom energije.

Arginin u organizam unosimo hranom i dodacima prehrani, a dijelom ga i tijelo samo sintetizira. Upravo radi toga, smatra ga se uvjetno esencijalnom aminokiselinom.

Kod prosječne osobe, sintezom i uravnoteženom prehranom uspijeva se osigurati dovoljno arginina za potrebe oporavka tkiva, sinteze proteina te održavanja zdravlja imunološkog sustava. No, kod tjelesno aktivnih osoba, ali i tijekom perioda rasta, izloženosti stresu ili nakon ozljede, tijelu su potrebne pojačane doze l-arginina pa ga se savjetuje uzimati kao dodatak prehrani (kupi OVDJE). Uzimanje l-arginina značajno poboljšava kapacitet treninga, što se očituje odmah po konzumaciji ovog dodatka prehrani. Uz to, dugoročno uzimanje pokazalo je pozitivan učinak na pojačanu sintezu proteina u mišićima (Paddon-Jones i sur.).

Kombinacija arginina i alfa-ketoglutarata proizvedena je kako bi se sportašima i aktivnim pojedincima osiguralo poboljšanje performansi na treningu, smanjenje mišićnoga zamora te brži i kvalitetniji oporavak nakon treninga. To je posebno važno osobama s visokom frekvencijom i intenzitetom treninga kojima je potreban kvalitetan odmor i oporavak između trenažnih jedinica kako bi se smanjio rizik od ozljede i omogućio željeni napredak.

AAKG kao kombinacija arginina i alfa-ketoglutarata daje sumirane učinke oba sastojka, a kako potiču proizvodnju dušičnog oksida koristi ga se kao dodatak prehrani prije treninga.

Što možemo očekivati od AAKG?

AAKG potiče proizvodnju kreatina, formiranje informacijskih molekula te stvaranje dušičnog oksida. AAKG diže razinu energije te poboljšava cirkulaciju što, kad AAKG uzmemo prije treninga, daje dobar osjećaj mišićnog „pumpa“. Upravo to postiže se dušičnim oksidom koji je zaslužan za širenje krvnih žila, poboljšanu cirkulaciju te bolje dopremanje nutrijenata u mišiće.

AAKG (kupi OVDJE):

  1. Poboljšava izdržljivost – kad mišiću date više nutrijenata i kisika, on ima veći kapacitet rada, što znači da možete odraditi više napora prije nego dosegnete stanje mišićnog zamora.
  2. Smanjen mišićni zamor – kad je mišić bolje opskrbljen kisikom on se i puno sporije umara i puno brže oporavlja od zamora.
  3. Bolji mišićni „pump“ – širenje krvnih žila, potiče cirkulaciju i daje puno jači i bolji mišićni pump.

Kad je najbolje uzeti AAKG?

Kako se radi o dodatku prehrani iz kategorije pre-workout, najbolje ga je uzeti 20-30 minuta prije treninga kako bi se do početka treninga pokrenuo ciklus dušičnog oksida. Količine AAKG uzimajte prema preporukama na pakiranju.

AAKG možete kupiti u našem webshopu ili u GAZ Nutrition trgovinama u Zagrebu (Vlaška 70 ili Kovinska 1).

Izvori:

  1. Wax B, Kavazis AN, Webb HE, Brown SP. Acute L-arginine alpha ketoglutarate supplementation fails to improve muscular performance in resistance trained and untrained men. J Int Soc Sports Nutr. 2012;9(1):17. Published 2012 Apr 17.
  2. Wu N, Yang M, Gaur U, Xu H, Yao Y, Li D. Alpha-Ketoglutarate: Physiological Functions and Applications. Biomol Ther (Seoul). 2016;24(1):1-8.
  3. Paddon-Jones D, Børsheim E, Wolfe RR. Potential ergogenic effects of arginine and creatine supplementation. J Nutr. 2004 Oct;134(10 Suppl):2888S-2894S.

 

Autorica: Zorana Jagodić, prof.

Comments are disabled.